Najszlachetniejsze gatunki herbat
Chińska herbata od lat jest uważana za jeden z najbardziej szlachetnych napojów. Kunszt zaparzania, jak i wieloletnie doświadczenie w uprawach sprawiło, że jak dotąd Chińczycy nadal są na pierwszym miejscu pod względem najbardziej cenionych producentów herbat. Dobra herbata wbrew pozorom nie musi być tylko czarna. W ostatnim czasie na polskim rynku pojawiło się mnóstwo różnorodnych gatunków i odmian tej szlachetnej rośliny. Czasem różnice w gotowym naparze wynikają z odmiany herbaty – często jednak jest to spowodowane odpowiednią obróbką przed zapakowaniem i wysłaniem towaru. Jakie są najpopularniejsze gatunki herbat? Które z nich cieszą się największym uznaniem wśród miłośników herbaty?
W ostatnich latach prawdziwy hit stanowiły herbaty zielone. Odkryto bowiem ich zdrowotne właściwości. Zielona herbata pozytywnie wpływa nie tylko na przemianę materii, ale również ma właściwości przeciwutleniające, co ma znaczenie w przypadku zagrożenia chorobami nowotworowymi. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób sięga po zielone herbaty. Olbrzymią popularnością cieszy się również herbata czerwona. Ona również jest chętnie wykorzystywana w codziennej diecie szczególnie przez osoby, które mają problemy z krążeniem a także przez odchudzających się. W sprzedaży dostępne są także herbaty białe czy aromatyzowane. Wybór odpowiedniego gatunku czerwonej czy zielonej herbaty może stanowić spore wyzwanie dla osób, które nie mają zbytnio rozeznania w tej tematyce. Na rynku znaleźć można mnóstwo herbat w wielu wariantach smakowych.