Najlepsza herbata – marokański sposób parzenia
Najlepsza herbata
Większość znawców herbaty jest zdania, że najlepsza herbata to herbata bez dodatków, natomiast większość ludzi nie widzi problemu w tym, by herbatę posłodzić lub dodać do niej jakiegoś smakowego dodatku. Dodatkami smakowymi najczęściej wzbogaca się herbatę czarną, która dobrze łączy się z mlekiem, cukrem albo miodem, jednak zielona herbata na ogół jest pita sama. Wprawdzie da się kupić na rynku herbaty zielone aromatyzowane, ale panuje powszechna zgoda, że w domu już się zielonej herbaty niczym nie wzbogaca. Przekonanie, że smaku herbaty zielonej nie da się wzbogacić, da się jednak łatwo obalić. Doskonałym potwierdzeniem, że herbata zielona także może smakować dobrze z dodatkami, jest herbata po marokańsku.
Marokańska słodka herbata
Gdy do Maroka dotarły herbaty zielone typu gunpowder, okazało się, że są one dla Marokańczyków zbyt gorzkie. Mieszkańcy tego kraju gustują w smaku słodkim i w naparach z mięty, dlatego wpadli na pomysł, żeby połączyć cukier i miętę z nowym napojem, kupowanym od Anglików. W ten sposób powstał wyjątkowy napój, który cieszy się dzisiaj ogromną popularnością w Maroko, natomiast poza nim jest chyba nieco mniej znany. Aby samemu przekonać się, czy herbata po marokańsku jest dobra, czy też nie, wystarczy przyrządzić ją samemu w domu. Potrzebna jest do tego herbata zielona, mięta i cukier. Kanoniczna wersja tego napoju wymaga herbaty gunpowder oraz mięty suszonej, jednak można użyć zarówno innych rodzajów herbaty, oczywiście zielonej, a także mięty świeżej. Herbatę z miętą należy zaparzyć we wrzątku, a następnie trzeba dodać cukier – i tu uwaga, ponieważ Marokańczycy uwielbiają słodki smak, a to znaczy, że dobra herbata po marokańsku musi być bardzo słodka! Ilość cukru jest uzależniona od osoby, ale powinno go być naprawdę dużo – tyle, żeby czuć intensywną, lepką słodycz.
Uzyskany napój posiada niezwykle interesujący, charakterystyczny i harmonijny smak, który nie przypomina ani herbaty, ani mięty. Jest orzeźwiający i złożony, idealny na gorące dni, gdy z różnych powodów nie mamy ochoty na chłodne napoje, lecz chcemy skosztować czegoś ciepłego.