herbata czarna

Herbata czarna i jej najpopularniejsze gatunki

Popularna herbata czarna

W naszym kręgu kulturowym trudno znaleźć osobę, która nie próbowała czarnej herbaty. Jedni piją ją codziennie, inni okazjonalnie. Dla pozostałych nawet najlepsze herbaty nie są atrakcyjne. Nie zmienia to jednak faktu, że herbata czarna jest ceniona na całym świecie. Stanowi bowiem istotny element kultury picia herbaty. Czarna herbata charakteryzuje się głęboką fermentacją. Przekształca ona zielone liście Camellia sinensis w liście dające intensywny napar. Dzięki temu konsumenci mogą cieszyć się dobrodziejstwem smaku. Pod pojęciem czarnej herbaty kryje się jednak wiele różnych odmian. Każda z nich oferuje nieco inne doznania smakowe. Znając główne gatunki, można dokonać świadomego i najlepszego dla siebie wyboru.

Mocny indyjski Assam

Assam, to nazwa znana każdemu koneserowi herbat. Nawet osoby, które piją ten napój sporadycznie, często miały z nim styczność. Dobra herbata Assam pochodzi z Indii, z regionu o tej samej nazwie. Posiada mocny, nieco ziemisty smak. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako baza dla wielu popularnych mieszanek. To właśnie na herbacie Assam opiera się popularna English Breakfast. Herbata Assam świetnie komponuje się z mlekiem. Tworzy klasyczny napar, który świetnie rozpoczyna dzień.

Uniwersalna herbata czarna Ceylon

Ceylon jest kolejnym popularnym gatunkiem, pochodzącym ze Sri Lanki. Oferuje smak z wyraźnymi nutami cytrusowymi. Jest też bardziej orzeźwiający i nieco łagodniejszy od Assam. Herbata ta jest również wyjątkowo wszechstronna. Sprawdzi się jako baza do lodowej herbaty, a także jako rozgrzewający napój na chłodne dni. Czyni to ją więc popularnym wyborem na każdą porę roku. Każdy sklep z herbatami, a nawet supermarket, posiada ją w sprzedaży.

Wysokogórski Darjeeling

Szampan wśród herbat czyli Darjeeling, to kolejna pozycja wśród godnych uwagi herbat czarnych. Pochodzi z wysokogórskich regionów Indii. Jest ceniony za niezwykle wyrafinowany smak z delikatnymi, kwiatowymi nutami. Darjeeling zbiera się w trzech głównych sezonach zbiorów, zwanymi flushes. Każdy oferuje bowiem unikalny profil smakowy. Wiosenny zbiór niesie delikatne kwiatowe aromaty. Letnie i jesienne zbiory, to z kolei bogatszy smak. Dla każdego inne mogą być najlepsze herbaty.

Chińska herbata czarna Keemun

Chiny również mają wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o najlepsze herbaty świata. Keemun, to jeden z przykładów. Herbata ta jest znana z miękkiego, nieco słodkawego smaku z subtelnymi nutami dymnymi. Keemun będzie odpowiedni dla tych, którzy cenią sobie subtelniejsze herbaty. Niestety jest trudniej dostępna niż wcześniej wymienione herbaty. Bez problemu można ją jednak kupić w sklepach z herbatą online.

Previous Article