dobra herbata

Czarna czy czerwona herbata?

Obie są mocne, mają wyrazisty smak i aromat, a także właściwości rozgrzewające. Czarna jest bardziej gorzka i mocna. Warto spróbować różne jej odmiany. Każda z nich znakomicie rozgrzewa. Jeśli to głównie o ten efekt chodzi, to herbata z imbirem jest najlepsza. Czerwona podobnie jak i ta najpopularniejsza powstała w wyniku fermentacji. Dla smaku już po zaparzeniu można jej dodać plasterek cytryny. Jeśli ma się na to ochotę, bo bez żadnych dodatków także jest znakomita. Wiele osób pije je bez cukru i bez cytryny, najważniejsze jest dla nich, by była to dobra herbata, czyli dobrego gatunku. Warto spróbować czarną i czerwoną, by zobaczyć, którą się bardziej polubi. Choć ta pierwsza jest bardzo mocna i wspaniale rozgrzewa, to i ta druga ma swoje zalety. Wzmacnia ona organizm i oczyszcza go. Herbata czerwona obniża poziom cholesterolu i pomoże schudnąć. Jeśli ktoś myśli, że czarna nie ma żadnego pozytywnego oddziaływania na organizm, to się myli. Jej atutem jest, że rozjaśnia umysł, ale też wzmacnia zęby i może pomóc przy bólu głowy. Jesienią i zimą picie jej wzmacnia odporność. Przydaje się herbata czarna na rozgrzanie po przemarznięciu w chłodne dni, a te mogą się pojawić w każdą porę roku. Czerwoną można jednak uznać za zdrowszą, bo więcej ma dobroczynnych składników i właściwości. Godna polecenia, jeśli chce się łagodniejszą, może być rooibos, jest ona bardzo zachwalana dla osób dbających o zdrowie. Nie tylko o zdrowie. Picie jej regularnie pozwoli dłużej zachować młody wygląd.